Csengelei
Alapfokú
Művészeti
Iskola
2021. december 3. Ferenc
Csengelei Alapfokú Művészeti Iskola
GALÉRIÁK
Félévi bemutató 2021.02.26.

Félévi bemutató 2021.02.26.

Félévi bemutató 2020

Félévi bemutató 2020

Újévi koncert 2020

Újévi koncert 2020

http://mafusz.hu/Oktatási Hivatalhttp://www.csengeleiinformaciok.hu/https://www.drama.hu/http://tancpedagogusok.hu/http://www.wasbeeasteurope.hu/https://mtasz.hu/
Csengeléről

CSENGELE

A település Magyarország déli részén, a Dél-Alföldön, Csongrád megye északi részén helyezkedik el, így az északi határa egyben megyehatár is. Az 5-ös főúttal, Kiskunmajsával, Jászszentlászlóval és Kistelekkel van aszfaltutas összeköttetése. Területén halad keresztül az M 5-ös autópálya, de csak a déli végénél lehet felhajtani rá. Lélekszáma 2004 fő. A lakosságnak több, mint a fele tanyán él. A község mezőgazdasági arculatú. Zömmel hajtatásos zöldségtermeléssel foglalkoznak (fólia és üvegház). Nagyobb vállalkozások is gyökeret vertek közigazgatási területünkön, mint pl. a Vetter Kft. (hűtőház, spárga- és gyümölcstermesztés), Kóser Vágóhíd (baromfifeldolgozás)  Kertészet (dísznövény- és zöldséghajtás, termálfűtés).

A csengelei erdőben írta 1932-ben Móra Ferenc az Aranykoporsó című regényének egy részét, a szállása az erdészházban volt (az 1980-as évek végén lebontották). Az íróra emlékeztetett a Móra Ferenc emlékfa is, mely fehér nyár volt. A kb. 25 méter magas fát az 1950-es évek végén kivágták. A volt erdészház közelében áll a 8 kocsányos tölgyből álló kör alakú csoport. 1900 körül ültették őket. Az alsócsengelei, vagy másképp Bogárháti templomromot 1975-ben tárták fel, az alapját mészkőből újra elkészítették. 1998-ban emléktáblát helyeztek el mellette, és körbekerítették. 2001-ben szentelték fel a csengelei Szent Imre templomot

Közoktatás és közművelődés területén a Csengelei Általános Iskola, Csengelei Szivárvány Óvoda és Egységes Óvoda-Bülcsöde valamint a Csengelei Alapfokú Művészeti Iskola működik. A Faluház sok-sok színvonalas rendezvény helyszíne, itt található a könyvtár is. A Csengeleház múltidéző programjaival igen népszerű.

Háziorvosi rendelő, fogorvosi rendelő és egy egészségház (Védőnői Szolgálat) biztosítja az egészségügy működését.

 


Az infrastruktúrája megfelelő, csak szilárd burkolatú utcával rendelkezik, megépült a hulladékudvar, a tanyai buszmegállók megvilágítása is megoldódott.